مطالعات امکان سنجی محصول چیست؟ پیش نیاز ضروری برای ایجاد یک کسب و کار، امکان سنجی محصول می باشد. بنابراین هر فردی باید قبل از شروع یک پروژه و یا کسب کار، ابتدا به امکان سنجی محصول از جنبه های مختلف مالی، بازار، فنی و … بپردازد تا تمامی جوانب برای او آشکار شود. به واسطه طرح توجیهی و یا امکان سنجی محصول، سرمایه گذاران می توانند متوجه شوند که آیا طرح پیشنهاد شده می تواند ایده مناسبی برای شروع یک کسب و کار باشد یا خیر. برای دریافت اطلاعات تکمیلی پیرامون امکان سنجی محصول تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
منبع: امکان سنجی محصول
مطالعات امکان سنجی، به فرآیندd گفته می شود که قبل از شروع کسب و کار به منظور تعیین مشکلات و همینطور مزایای اجرای طرح انجام می شود.
پس از مطالعات امکان سنجی، تمامی شرایط و هزینه ها بررسی می شود و میزان موفقیت و شکست یک پروژه از این طریق مشخص می گردد. در واقع با ارائه مطالعات امکان سنجی محصول، سرمایه گذاران راحت تر می توانند در مورد سرمایه گذاری تصمیم گیری کنند.
تمامی کسب و کارهای موفق پیش از اقدام در جهت شروع کسب و کار و یا سرمایه گذاری جدید، مطالعات امکان سنجی محوصل را انجام می دهند تا در صورت تصمیم بر سرمایه گذاری، از مشخصات محصول، ظرفیت تولید و میزان سرمایه گذاری مطلع گردند.
مطالعات امکان سنجی محصول نیازمند پشت سرگذاشتن چندین مرحله است که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:
اولین مرحله، فرآیند کنترل و شناخت مسائل است که به منظور تجزیه و تحلیل مقدماتی محصول مورد بررسی در طرح توجیهی انجام می شود.
مرحله دوم مرتبط با مشخص کردن محدوده پروژه است به طوری که سرمایه گذاران باید جنبه های مختلف کسب و کار جدید را مورد بررسی قرار دهند و فرصت ها و تهدیدهایی که در آن وجود دارد را شناسایی نمایند.
در مرحله سوم از امکان سنجی محصول، باید ایده طرح توجیهی محصول مورد نظر با دیگر محصولات بررسی گردد. این مرحله کمک بسیاری برای توجیه پذیر بودن و یا نبودن پروژه خواهد کرد و می توان به واسطه آن نیز از نیازهای مشتریان محصول مطلع شد.
از مهم ترین قسمت های امکان سنجی محصول، بررسی شرایط بازار و اطلاع از میزان بازدهی سرمایه در طرح توجیهی مورد نظر است. در این قسمت باید به فاکتورهای مهمی شامل بازار هدف، میزان خرید بازار هدف، شناخت سهم بازار و میزان فروش و تبلیغات توجه شود.
از دیگر عامل های توجیه پذیر بودن اجرای یک پروژه، میزان هزینه های مالی است. در این مرحله باید هزینه های مرتبط با اجرای ایده، تامین مالی خارجی یا داخل سازمان، سود واقعی حاصل از اجرای پروژه و … محاسبه و برآورد گردد.
نقطه امید بخش بودن و یا نامید کننده بودن طرح توجیهی تولید محصول در این مرحله مشخص خواهد شد و باید میزان سود حاصل در ماه های ابتدایی و چندین ماه پس از آغاز پروژه برآورد شود.
تجزیه و تحلیل داده های پروژه به معنای شناسایی خطرات موجود در مسیر پروژه، تغییرات احتمالی که ممکن است در بازار ایجاد شود، شرایط اقتصادی کشور و … است.
در امکان سنجی محصول باید به عملی بودن پروژه در جنبه های مختلف پرداخته شود. به همین دلیل در ادامه به انواع مطالعات امکان سنجی محصول پرداخته ایم:
منظور از امکان سنجی فنی محصول، بررسی منایع فنی موجود در سازمان است که در نهایت باید به سوال، آیا فناوری موجود برای اجرای پروژه وجود دارد یا خیر پاسخ داده شود. در این زمینه تمامی مباحث مرتبط با نحوه تامین مواد اولیه، دانش فنی مورد نیاز، روش تولید و … به طور کامل بررسی می گردد.
برای اینکه پروژه به درآمد برسد باید محصول مورد بررسی در طرح توجیهی پس از تولید در بازار مورد استقبال قرار بگیرد. بنابراین نیاز است قبل از تولید و ورود محصول به بازار، میزان عرضه و تقاضا در بازار داخلی و خارجی تخمین زده شود و به عبارتی سهم بازار احتمالی محصول تحلیل گردد.
اینکار نیازمند شرح صنعت مربوطه، مشخص شدن میزان رقابت و شناسایی مشتریان بالقوه محصول است که باید به کمک آن ها در آمد فروش پروژه تخمین زده شود. بنابراین باید به سوالاتی شامل موارد زیر پاسخ داده شود.
در امکان سنجی اقتصادی به بررسی میزان هزینه و منفعت حاصل از انجام فعالیت پرداخته می شود. در واقع پیش از اجرای پروژه میزان سود آن تخمین زده می شود. در این مرحله باید به سوالاتی شامل موارد زیر پاسخ داده شود:
منظور از امکان سنجی قانونی یعنی آیا کسب و کار مورد نظر دارای تناقض با قانون هست یا خیر.
علاوه بر مطالب گفته شده، در اغلب طرح های توجیهی مطالعات امکان سنجی مدیریتی و محیط زیستی نیز انجام می شود. همینطور زمان بندی برای آغاز پروژه و ارائه محصول به بازار نیز حائز اهمیت است.
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.
منبع: امکان سنجی محصول