آیا هنوز در ایران طرح تولید و بسته بندی مربا و مارمالاد صرفه اقتصادی دارد؟ باید گفت مناطق زیادی در ایران به لحاظ شرایط اقلیمی و نوع خاک، مستعد تولید محصـولات باغی میباشد. برآورد آمار جهاد کشاورزی کشور سطح بارور باغهای کشور را 4/2 میلیون هکتار با میزان تولید حدود 21 میلیون تن برآورد کرده است. از میان انواع محصولات بیشترین سـهم تولیـد به ترتیب مربـوط بـه سیب، انگور، پرتقال، خیار گلخانهای، خرما و هلو میباشد. محصولات یاد شده 64/2 درصد از کل تولیدات محصولات باغبانی را تشکیل میدهند. این آمار مزیتهای نسبی جهت به کارگیری در صنایع تبدیلی را نشان میدهد. با برنامهریزی تخصصی میتوانیم شاهد توسعه کشاورزی و صنایع تبدیلی باشیم. در ادامه خلاصه ای از طرح تولید مربا ارائه شده است. جهت سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه انواع طرح های توجیهی میتوانید با مشاوران مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید
منبع: طرح تولید و بسته بندی مربا
تولید مربا یکی از روشهای صنایع غذایی برای افزایش ماندگاری سالم و جلوگیری از فاسد شدن میوه سالم یا مشتقات فراوری شده آن است. با فرآیند پخت و افزودن مقداری آب و شکر به میوه مارمالاد تهیه میشود. مارمالاد هم نوعی مرباست که در آن میوه با پوست کاملاً تمیز، له و یکدست میشود و سپس در فرایند مشابه مربا تبدیل به محصول فرآوری شده میگردد. با بیشتر میوهها همانند به، سیب، بهارنارنج، توت فرنگی، آلبالو، زرشک، آلو، پوست پرتقال و پرتقال، بالنگ، گیلاس، زردآلو، هلو، تمشک، زغال اخته و گلابی و هویج میتوان مربا و مارمالاد تولید کرد.
برای آشنایی با سایر طرح توجیهی صنایع غذایی و آشامیدنی کلیک کنید.
تعرفه و آیسیک تولید و بستهبندی انواع مربا، مارمالاد به شرخ ذیل است.
کد آیسیک تولید و بسته بندی انواع مربا و مارمالاد | ||||
محصول | کد | محصول | کد | تعرفه گمرکی |
انواع مربا | 1513412311 | مربای شقاقل | 1513612326 | 20079990 |
مربای آلبالو | 1513512312 | فراوری وبسته بندی ژله ومارمالاد وپودرژلاتین | 15131460 | |
مربای گیلاس | 1513512315 | مارمالاد | 15131462 | |
مربای کیوی | 1513512328 | انواع مارمالاد | 1513412336 | |
مربای هویج | 1513512329 | مارمالاد توت فرنگی | 1513512337 | |
انواع مربای رژیمی بدون شکر | 1513512550 | مارمالاد هویج | 1513512338 | |
انواع مربای میوه | 15131311 | مارمالاد سیب | 1513512342 | |
مربای بالنگ | 1513512320 | بسته بندی انواع مربا و مارمالاد | 7495412403 | |
مربای تمشک | 1513512321 | بسته بندی مربا | 15132311 | |
مربای بهار نارنج | 1513512325 | فراوری و بستهبندی ژله و مارمالاد و پودر ژلاتین | 15131460 |
مربا و مارمالاد از سه قسمت اصلی میوه، مواد قندی و آب تشکیل شده است. میوه به عنوان ماده اولیه اصلی باید تمیز و به طور نسبی رسیده و طعم و عطر داشته و عاری از هر نوع حشره، شن و خاک باشد. میوه فاسد، کپک زده، ترشیده و اکسید شده به هیج وجه نباید وارد خط تولید شود. در فرایند تولید مجاز به استفاده از رنگهای شیمیایی و مصنوعی نبوده و افزودنیهایی همانند آب، ساکاروز، گلوکز (مایع و یا جامد )، پکتین، دکستروز، فروکتوز و یا سایر مواد شیرینکننده فقط با رعایت استاندارد تولید محصول به شمارهای 8898 و 214 و 4142 و 8160 مجاز میباشد.
مواد اولیه شامل پوره انواع میوه همانند هویج، توت فرنگی، سیب، آلبالو، بالنگ، شکر، گلوکز، پکتین، وانیلین اسانسهای مجاز، اسید سیتریک، جعبه برای بستهبندی، ورق پلیمری مورد نیاز الکترفورمینگ، فویل آلومینیوم یا پلیمری و ظروف شیشهای و پت میباشد .
انواع مربا و مارمالاد بستهبندی شده استاندار و دارای پروانه ساخت بهداشتی هم در هتل، رستوران و غذا خوریها و هم در منازل به عنوان یک ماده غذایی مکمل و مغذی بر سر سفرههای غذا برای مصرف قرار میگیرد. مزیت بستهبندی مناسب آن در ظروف یکبار مصرف با کیفیت، امکان ماندگاری بیشتر و صادرات آن را مهیا خواهد نمود.
عسل، ژلهها، شیره انگور و خرما میتوانند به عنوان کالای جایگزین باشند. اما خواص منحصر به فرد مربا و مارمالاد ناشی از وجود طعم و بوی میوههای موجود در ترکیب، محصول را منحصر به فرد میسازد.
در تولید مربا به روش صـنعتی میوه باید به طور نسـبی رسـیده باشـد و عطر، طعم و رنگ آنها به طور کامل ظاهر شـده باشـد. به طوری که پکتین موجود در بافت میوه امکان ژلهای شدن را داشته باشد. میوه مورد اسـتفاده بهتر است دارای بافت مقاوم و نسـبتا سـختی باشد، تا در فرآیند پخت متلاشی نشود.
شیرینکننده مورد اسـتفاده در تولید محصول، سـاکارز است که با هیدرولیز کردن بخشی از آن و یا استفاده از گلوکز مایع در یک محیط کنترل شده اسیدی مانع از شکرک زدن و رشد میکرو ارگانیسمهای مضر در مربا میشوند. ترکیب و مقدار مواد اولیه اصلی و افزودنیهای مجاز همانند طعم دهندهها،، مواد رنگی متناسب با فرمولاسیون استاندارد تولید تنظیم میشود. مقدار میوه و شکر مورد استفاده در تولید مربا به طور جداگانه هر کدام معادل 40 الی 50 درصد محصول نهایی است. میزان آب مورد استفاده نیز با توجه به نوع مربا و شرایط پخت و فرواری تعیین میشود.
فرایند تولید مربا با آمادهسازی میوه شروع میشود. در این مرحله میوهها به روش مکانیکی شستشو، پوستگیری، هستهگیری، خرد و خلال شده و برای تهیه شربت، شـکر را در آب جوش حل کرده و پس از صـاف کردن به داخل دیگ پخت تحت خلاء حاوی میوه آماده شده، بارگیری و ریخته میشود.
بعد از اتمام پخت بقیه مواد شیرینکننده را اضـافه میکنند تا محصـول به بریکس نهایی و غلظت مناسب برسد. عملیـات پخـت در دیگهـای تحـت خلا برای میوههایی که نسـبت به تغییر رنگ حساس و قابل کنترلاند، انجام میشود. با توجه به تعدد و ظرفیت دیگهای پخت امکان تولید مداوم و متنوع در خط تولید فراهم میشـود. برای جلوگیری از چسـبیدن محصـول به جدار داخلی دیگ پخت و ته گرفتن آن از همزن با دور 20 الی 25 دور در دقیقه در داخل آنها اسـتفاده میشـود. بخارهای تولیدشـده طی فرآیند پخت توسط هواکش تخلیه میشود. پایان فرایند پخت با توجه به فشـار و نقطه جوش نهایی تعیین و برای کنترل از ترمومترهای الکتریکی متصل به دیگ استفاده میشود.
در این مرحله افرودنیهای مجاز شامل اســید، پکتین، اسانس و رنگهای مجاز مطابق فرمولاسیون محصول به آن افزوده و برای پایداری مربا از لحاظ میکروبی با توجه به مقدار ماده خشـک قابل حل به منظور نگهداری محصـول باید از فرآیند پاسـتوریزاسـیون اسـتفاده کرد.
در شرایطی که دمای پرکردن ظروف از 85 درجه سـانتیگراد کمتر باشـد، عمل پاسـتوریزاسـیون ضـروری اسـت. محصول در مرحله بعد برای مظروف شدن با اسـتفاده از ماشـینهای پرکنی پیسـتونی روتاری به داخل ظروف شیشهای یا الکتروفرمینگ در ظروف یکبار مصرف منتقل میشود. سـیلندرهای پرکن پس از هر بار گردش دوباره پرشده و ظروف پرشده نیز به بخش دربندی هدایت میگردند. برای خنککاری ظروف متحرک حاوی مربا در معرض دوشهای آب سرد دارای نازلهای افشانهای عبور میکند. سپس در معرض هوای گرم، خشک، لیبلزنی، کارتن و شـیرینک میشوند. بخشی از محصول نیز در ظروف یکبار مصرف توسط الکتروفرمینگ برای مصرف یک نفره بستهبندی میشود.
جهت تامین مالی و دریافت تسهیلات و ثبت نام وام بهین یاب کلیک کنید.
تجهیزات اصلی خط تولید وبستهبندی مربا و مارمالاد عبارتند از:
سیستم سورتینگ، شستشو، بالابر پیالهای، پوست گیری و هستهگیر، خردکن، دم گیر اتوماتیک، فیلتراسیون، پری هیتر، دیگ پخت تخت خلا، دیگ پخت دوجداره با همزن، دیگ پخت اتمسفریک، اتوکلاو و پاستورایزاتور، سیستم خنک کن و خشک کن، سیستم شستشوی ظروف، دستگاه درب بند، میز بر چسب زنی و شرینگ و الکتروفرمینگ بستهبندیهای کوچک مقیاس جت پرینت.
تا پایان سال 1398 مطایق آمار ذیل در کشور تعداد 218 جواز و پروانهبهرهبرداری بستهبندی مربا و مارمارلاد، 2355 مجوز تولید مریا و 244 مجوز تولید مارمالاد صادر شده است. تعداد پروانههای بهرهبرداری بستهبندی در بنگاههای صنعتی با سرمایه گذاری 1690میلیارد ریال 35 فقره و تعداد پروانه بهرهبرداری تولید مربا با سرمایهگذاری 7318 میلیارد ریال، 435 واحد و بنگاههای فعال تولید مارمالاد با سرمایهگذاری 2683 میلیار دیال، 93 واحد است.
ظرفیت طرحهای در حال احداث دارای پیشرفت فیزیکی بیش از 60 درصد کشور با پیشبینی ظرفیت تولید و بستهبندی 81965 تن است. ارزش دلاری صادرات انواع مربا در سال 97 با وزن 26 هزار تن معادل 51 میلیون دلار و ارزش ریالی آن 115میلیارد ریال بوده است. در همین زمان نزدیک به 5/9 هزار تن نیز واردات انواع مربا، ژله، مارمالاد، پوره و خمیر میوه به کشور داشتهایم.
تعداد مجوزهای بسته بندی مربا و مارمارلاد | |
جواز تاسیس | جواز وپروانه |
186 | 218 |
واحدهای دارای پروانه بهره برداری بسته بندی مربا و مارمالاد | |||||
تعداد | سرمایه | اشتغال | ظرفیت | واحد | |
35 | 1690468 | 3880 | 23729 | تن | |
تعداد جوازهای تاسیس دارای پیشرفت فیزیکی بستهبندی مریا و مارمالاد بالای 60 درصد کشور | |||||
تعداد | سرمایه | اشتغال | ظرفیت | واحد | |
17 | 695582 | 520 | 6065 | تن |
تعداد مجوزهای تولید مربا | |
تعداد جوازهای تاسیس مربا | تعداد کل مجوزهای تولید مربا |
2085 | 2355 |
تعداد پروانههای بهرهبرداری تولید مربا کشور | |||||
تعداد | سرمایه | اشتغال | ظرفیت | واحد | |
432 | 7318223 | 24432 | 289148 | تن | |
تعداد جوازهای تاسیس بالای 60 درصد پیشرفت فیزیکی تولید تولید مربا کشور | |||||
تعداد | سرمایه | اشتغال | ظرفیت | واحد | |
76 | 6311490 | 3390 | 70240 | تن | |
آمار مجوزهای تولید مارمالاد کشور | |
جواز وپروانه | چواز تاسیس |
244 | 255 |
تعداد کل پروانههای بهرهبرداری تولید مارمالاد کشور | |||||
تعداد | سرمایه | اشتغال | ظرفیت | واحد | |
93 | 2683533 | 5790 | 34066 | تن | |
جوازهای تاسیس دارای پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد کشور تولید مارمالاد | |||||
تعداد | سرمایه | اشتغال | ظرفیت | واحد | |
8 | 1891597 | 650 | 5660 | تن |
بر اساس مطالعات انجام شده احداث ،تولید و بستهبندی انواع مربا و مارمالاد در سال جاری حدود 72 میلیارد ریال سرمایهگذاری نیاز دارد. نرخ بازدهی داخلی سرمایهگذاری بیشتر از 30 درصد بوده و در کمتر از چهار سال بعد از به تولید رسیدن برگشت سرمایه خواهد داشت. در ادامه خلاصهای از نیازمندیهای احداث این واحد با ظرفیت تولید 600 تن در سال ارائه شده است.
ردیف | موضوع | برآرود | واحد |
1 | زمین | 3000 | متر مربع |
2 | زیربنا کل تولیدی ،خدماتی و ستادی و روباز | 965 | متر مربع |
3 | ماشین آلات صنعتی | 26274 | میلیون ریال |
ردیف | موضوع | هزینه ها (میلیون ریال ) |
1 | سرمایه گذاری ثابت | 50107 |
2 | سرمایه گذاری در گردش | 22317 |
3 | کل سرمایه گذاری | 72423 |
موضوع | |
نرخ بازده داخلی IRR | 30 |
دوره برگشت سرمایه | 3/9 |
درصد فعالیت در نقطه سر به سر | 26 |
کشور ایران به لحاظ ضرورت تولید و بستهبندی انواع مربا و مارمالاد با کیفیت، دارای مزیت نسبی است. تبدیل این فرصت به مزیت رقابتی با تکیه بر تکنولولوژی پیشرفته صنایع بستهبندی، مدیریت و تامین منابع انسانی کارآمد و مزیتهایی به شرح ذیل میسر است.
تحقیقات بازار و برآوردهای مالی، فنی و اقتصادی تهیه شده طرح در سال جاری و تحلیل شاخصهای مالی و اقتصادی طرح با محاسبات مالی از نرمافزار Comfar III Expert وضعیت قابل قبولی را به لحاظ مالی برای بسته بندی و تولید انواع مربا و مارمالاد با کیفیت استاندارد نشان میدهد. جهت اخذ مجوزهای تولید این محصول و تامین زیرساخت براساس پلانهای مهندسی تولید استاندارد و صادرات محور میتوانید در تمامی مراحل انجام کار از زمان بررسی اخذ مجوز ایده و طرح تا پیادهسازی و زمان بهرهبرداری از مشاوران و کارشناسان خبره و با تجربه کاردوک کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره کسب و کار در ایران و دیگر کشورها میتوانید با کارشناسان مرکز کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.