طرح توجیهی تولید آبگرمکن خورشیدی به منظور امکان سنجی مالی، فنی، بازار و … و در جهت بررسی عملی بودن و یا نبودن پروژه و همینطور میزان بازدهی آن انجام می شود. آبگرمکن های خورشیدی با هدف تولید انرژی الکتریکی با استفاده از تابش نور خورشید و تامین آبگرم مصرفی، مورد استفاده قرار می گیرند و به دلیل اینکه انرژی مورد نیاز آن ها نامحدود است و از طریق خورشید تامین می گردد، با استقبال بالایی همراه هستند. در صورتی که علاقه مند به فعالیت در این زمینه هستید، برای اطلاع از تمامی جوانب طرح توجیهی تولید آبگرمکن خورشیدی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. جهت ارائه سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
منبع: طرح توجیهی تولید آبگرمکن خورشیدی
از آبگرمکن خورشیدی به منظور تهیه آب گرم مورد نیاز در بخش های مصرفی صنعتی به کمک استفاده از نور خورشید استفاده می گردد. یک آبگرمکن خورشیدی متشکل از اجزای مختلفی شامل کلکتورهای حرارتی خورشیدی، سیستم گردش آب، پمپ های انتقال آب و مخزن آب می باشد.
آبگرمکن های خورشیدی قادر هستند در اقلیم های مختلف تا حداکثر 85 درصد از انرژی مورد نیاز آبگرم مصرف کنندگان را تامین نمایند. سیستم ابگرمکن خورشیدی بر اساس اجزایی که دارد، در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرد که در ادامه به آن ها اشاره شده است:
آبگرمکن های خورشیدی دارای مزیت های قابل توجهی هستند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، کد آیسیک مرتبط با آبگرمکن خورشیدی ، کد 29301470 می باشد.
در رابطه با آبگرمکن های خورشیدی، شرایط خاصی برای واردات وجود ندارد و می توان گفت محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
از آبگرمکن های خورشیدی جهت تولید آب گرم مورد نیاز در دو حوزه و با استفاده از نور خورشید استفاده می شود که در ادامه توضیحات مختصری پیرامون آن ها آورده شده است:
رایج ترین کاربرد آبگرمکن های خورشیدی برای تامین آبگرم بهداشتی و خوراکی می باشدکه عمدتا در موارد زیر کاربرد دارند:
استفاده از آبگرمکن های خورشیدی در مناطقی که هزینه های انرژی زیاد است و یا مناطقی که به شبکه گاز و برق دسترسی ندارند؛ بسیار کاربردی می باشد.
در حال حاضر در اغلب مناطق و به منظور تهیه آبگرم مصرفی، از آبگرمکن های گازی و بعضا برقی و یا نفتی استفاده می شود. در ساختمان های بزرگ تر به دلیل نصب تاسیسات مرکزی آبگرم از گازوئیل استفاده می گردد. اما در یک نگاه کلی آبگرمکن های گازی و یا آبگرمکن های که از دیگر انرژی ها و همینطور الکتریسیته استفاده می کنند، جایگزین آبگرمکن های خورشیدی هستند. اما در این رابطه نکته هایی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:
بنابراین در یک توضیح کلی باید گفت اگرچه آبگرمکن های سنتی جایگزین آبگرمکن های خورشیدی هستند اما هیچ کدام مزیت هایی که استفاده از آبگرمکن خورشیدی به همراه دارد را ندارند.
آبگرمکن های خورشیدی می توانند تا 30 درصد در هزینه ای که برای دیگر انرژی ها صرف می شود، جلوگیری کنند.
در حال حاضر قیمت حامل های انرژی در سراسر دنیا در حال افزایش می باشد و از سویی دیگر این منابع جزو منابع دائمی در دسترس نیستند. بسیاری از انسان ها به دلیل عدم دسترسی به حامل های انرژی، قادر به استفاده از تجهیزات مناسب برای تامین آبگرم بهداشتی خود نمی باشند. همینطور استفاده از گازهای مخرب آسیب های جدی را برای محیط زیست به همراه دارد.
تمامی این دلایل در کنار هم گویای اهمیت استفاده از تکنولوژی جدید و آبگرمکن های خورشیدی می باشند.
آبگرمکن های خورشیدی در تمام نقاط دنیا و سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما در این میان کشور چین 77 درصد از مصرف جهانی آبگرمکن خورشیدی را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر کشور چین، کشورهای اروپایی، آفریقایی، آمریکای جنوبی و هند نیز بیشتری میزان استفاده از آبگرمکن خورشیدی را دارند.
در این میان، عمده تولید کنندگان کلکتورهای گرمایی آبگرمکن های خورشیدی کشورهای ایالات متحده آمریکا، کشورهای اروپایی، ترکیه و کانادا هستند.
عمده مواد اولیه مورد نیاز برای تولید آبگرمکن های خورشیدی از بازار داخل کشور قابل تهیه هستند. در ادامه به مهم ترین موارد اولیه مورد نیاز برای تولید آبگرمکن های خورشیدی اشاره شده است:
در این قسمت توضیحات مختصری را پیرامون مراحل اصلی تولید ابگرمکن خورشیدی ارائه کرده ایم:
ابتدا لوله های شبکه گردش آب همراه با اتصالات مرتبط به آن، طی عملیات برش و جوشکاری ساخته می شوند و در پایان به صفحه جاذب انتخاب شده برای اینکار، متصل می شوند.
از مهم ترین مراحل تولید آبگرمکن های خورشیدی، اتصال این قطعه است. پس از اتمام فرآیند اتصال صفحه جاذب آماده می شود و از نظر آب بندی مورد تست و ارزیابی قرار می گیرد.
از اجزای اصلی آبگرمکن های خورشیدی، قاب است که با برش پروفیل های آلومینیومی در ابعاد مشخصی آغاز می گردد. پس از برش پروفیل ها، برای اتصال آن ها به یکدیگر از زانوئی های آلومینیونی استفاده می شود و کمک آن به یکدیگر پرچ می شوند و پس از این قاب کلکتور آماده است.
پس از اتمام مرحله قاب سازی، صفحه عقبی قاب که از جنس ورق آلومینیوم می باشد، در اندازه های مشخصی برش می خورد و با استفاده از عایق EPDM یا دیگر عایق های مشابه با چسب سلیکونی اندود می شود.
صفحه عقبی قاب، مجموعه قاب کلکتور را تشکیل می دهد. برای تهیه مخرن کلکتور معمولا از ورق های گالوانیزه استفاده می شود که طی عملیات برش، خمکاری، جوشکاری و عایق کاری تولید می گردند. معمولا حجم مخزن کلکتورها 120 الی 200 لیتر است.
در این بخش قاب و کلکتور مونتاژ می شوند و پس از اتمام مراحل عایق کاری با استفاده از رزین سلیکونی، شیشه جلویی مجموعه کلکتور نصب می گردد.
دیگر قطعات شامل واشر ها، سرپوش ها، تجهیزات، شیر آلات مخازن و … که به طور جداگانه تولید شده اند نیز در این مرحله مونتاژ می شوند.
پس از آماده سازی مجموعه کلکتور مخازن، تمامی قطعات مورد تست و بازرسی نهایی قرار می گیرند و در نهایت قطعه های سالم به انبار منتقل می گردند.
در خط تولید آبگرمکن های خورشیدی به برخی ماشین آلات و تجهیزات نیاز است که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.