در طرح تولید خوراک آبزیان با روش اکسترودر هدف تولید غذایی است که ماهیان و دیگر آبزیان بتوانند پس از خوردن آن، به راحتی فرآیند هضم و جذب آن را انجام دهند. بسیار حائز اهمیت است که غذایی که حیوان مصرف می کند، در بر دارنده مواد مغذی باشد و شامل ترکیباتی همچون پروتئین، چربی، رطوبت، کربوهیدرات، مواد معدنی، ویتامین ها و … باشد. برای تولید غذای آبزیان روش های متفاوتی وجود دارد که در ادامه این مقاله قصد داریم به تولید خوراک آبزیان با روش اکسترودر بپردازیم. در صورتی که مایل به فعالیت در زمینه تولید خوراک برای ماهی ها و دیگر آبزیان هستید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. جهت ارائه سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
منبع: طرح تولید خوراک آبزیان با روش اکسترودر
توجه به تغذیه آبزیان در شیلات که پرورش ماهیان گرم آبی و سرد آبی در بخش های خصوصی کشور را بر عهده داشت، از سال 1370 شکل گرفته است.
در گذشته اغلب مزارع سرد آبی، دارای مزرعه تولید غذا بودند و از ضایعات کشتارگاهی برای تعذیه آبزیان استفاده می کردند. همینطور برای خوراک های آغازین قزل آلا، شیلات اقدام به واردات غذای مناسب آبزیان از کشورهای دانمارک و آلمان می نمود. ضمن اینکه به کپورها نیز به روش سنتی غذا داده می شد.
توسعه آبزی پروری در کشور نیازمند توسعه نهاد های تاثیرگذار در این زمینه همچون واحد های تولیدی خوراک آبزیان می باشد. در واقع لازم است برای افزایش ارزش افزوده حاصل از آبزی پروری، تولید خوراک آبزیان در داخل کشور انجام شود و واردات آن کاهش یابد. خوشبختانه با برنامه ریزی هایی که در این زمینه انجام شده است، شاهد افزایش تولیدات داخلی و همینطور کاهش واردات در زمینه خوراک آبزیان هستیم.
تولید خوراک آبزیان شامل تولید خوراک برای مراحل رشد آبزیان شامل آغازین، رشد و پایانی می باشد. در سیستم های پرورشی آبزیان، برای اینکه آن ها مراحل رشد و نمو را به بهترین شکل ممکن طی کنند، لازم است علاوه بر غذاهای طبیعی موجود در استخر، غذاهای کاملی را دریافت کنند.
به همین دلیل در تولید خوراک آبزیان سعی می شود غذای کاملی که از نظر مواد اصلی تشکیل دهنده، شامل چربی، پروتئین، انواع ویتامین های لازم و … است با فرمول مشخصی تهیه گردد و در اختیار آبزیان قرار بگیرد تا در مقاطع مختلف زندگی خود، بتوانند از آن ها استفاده کنند.
از نکات مهم در تولید خوراک آبزیان، اندازه غذا می باشد؛ دلیل این موضوع این است که آبزیان در مقاطع مختلف زندگی و رشد خود، به اندازه های متفاوتی از غذا نیاز دارند. در واقع اندازه غذا باید متناسب با مرحله رشد آبزیان باشد تا بتوانند به راحتی آن را مصرف کنند. به طوری که آبزیان کوچک به غذای کوچک و آبزیان بزرگ به غذاهایی در ابعاد بزرگ تر نیاز دارند. از سویی دیگر، ترکیبات به کار رفته در غذای آبزیان نیز باید حتما متناسب با سن و وزن آن ها باشد.
بنابراین برای تولید خوراک آبزیان باید ابعاد فیزیکی، کیفیت و فرمولاسیون شیمیایی و دیگر ترکیبات لحاظ شود تا بهترین اثر گذاری را در زمینه پرورش آبزیان داشته باشد.
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، کد آیسیک مرتبط با تولید خوراک آبزیان شامل موارد زیر می باشد.
واردات خوراک آبزیان غالبا شامل واردات انواع مکمل های غذایی و کنسانتره ها صورت می گیرد. البته از آنجایی که کشور ایران در زمینه تولید خوراک آبزیان فعالیت دارد، واردات آن ها نیز متناسب با نیاز داخلی و تحت نظر سازمان دامپزشکی کشور و شیلات انجام می شود.
همانطور که از نام محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید خوراک آبزیان مشخص است، از این محصول در زمینه تولید و پرورش آبزیان در تمامی مراکز مرتبط استفاده می گردد.
در بررسی کالاهای جایگزین خوراک آبزیان، می توانیم بگوییم که امروزه در اکثر واحد های تولیدی و پرورش آبزیان، از خوراک های یکسانی برای آن ها استفاده می شود و شاید فقط در فصول مختلف سال، مکمل های موجود در آن کمی متغیر باشد.
بنابراین به طور کلی در زمینه خوراک آبزیان نمی توان جایگزینی را برای این محصول معرفی کرد که دارای خواص و ویژگی های آن باشد و بتواند به عنوان یک منبع غنی برای تغذیه آبزیان به کار رود.
تغذیه در پرورش آبزیان پرورشی سرد آبی و گرم آبی، دارای جایگاه ویژه ای است. مراحل تغذیه آبزیان از زمان تولد ماهی ها و میگوها و تا زمانی که آماده صید و ارائه به بازار هستند، ادامه دارد.
بنابراین از مهم ترین موضوعات در پرورش آبزیان تغذیه است که بیشترین هزینه های تولید انواع ماهی و میگو را نیز به خود اختصاص می دهد. گفتنی است که تغذیه آبزیان دارای تاثیر مستقیمی بر رشد و کیفیت آن ها نیز خواهد داشت.
در صورتی که برای تغذیه آبزیان برنامه ریزی درستی انجام نشود، می تواند ضرر و خسارت های بسیاری را برای سرمایه گذار در پی داشته باشد. بنابراین اهمیت تغذیه آبزیان، بیانگر اهمیت تولید خوراک آبزیان است.
در شرایط کنونی که اغلب کشورها به تغذیه آبزیان اهمیت می دهند، محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید خوراک آبزیان در اغلب کشورها مورد استفاده قرار می گیرد؛ به همین دلیل مصرف کنندگان خود تلاش دارند اقدام به تولید خوراک آبزیان نمایند و واردات آن را به حداقل برسانند.
با این حال آمار تولید خوراک آبزیان در کشورهای جهانی شامل چین، تایوان، شیلی، فرانسه، هلند، استرالیا و … بیش از دیگر کشورها می باشد. همینطور کشورهایی که بیشترین مصرف خوراک آبزیان را نیز دارند شامل کشورهای چین، ایران و زلاندنو هستند.
برای تولید خوراک آبزیان به برخی مواد اولیه شامل موارد زیر نیاز است:
تولید خوراک آبزیان پرورشی بر اساس آخرین تکنولوژی های موجود در جهان، شامل مراحل زیر است:
در کیفیت غذایی که برای آبزیان تولید می شود، عوامل بسیاری تاثیر گذار هستند که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره کرده ایم:
در فرآیند تولید غذای آبزیان به روش اکسترودر، به تجهیزاتی نیاز است که از خارج از کشور وارد می شود. این تجهیزات شامل دستگاه های ورود مواد اولیه، دستگاه های قسمت اکسترودر، اضافه کردن چربی و … است. در ادامه به تمامی تجهیزاتی که در خط تولید غذای آبزیان نیاز است، اشاره کرده ایم:
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.