طرح تولید مواد موثره دارویی به منظور تولید مواد اولیه اصلی در تولید داروها طراحی و نوشته می شود. بنابراین از مواد موثره دارویی در شرکت های دارویی و جهت تولید انواع داروها استفاده می گردد. در واقع محصول مورد بررسی در این طرح، به عنوان یک کالای واسطه ای است که از آن در تولید دیگر محصولات استفاده می کنند. در صورتی که علاقه مند به فعالیت در این زمینه هستید، جهت آشنایی با تمامی جوانب طرح تولید مواد موثره دارویی تا انتهای این مقاله از سایت کاردوک همراه ما باشید. جهت ارائه سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
منبع: طرح تولید مواد موثره دارویی
مواد موثره دارویی (ingredient Active) به ماده و یا موادی گفته می شود که در فرمولاسیون داروها و افت کش ها مورد استفاده قرار می گیرد که از نظر زیستی فعال هستند. این ماده از روش های مختلفی شامل سنتزی، زیستی و یا گیاهی تهیه می شود.
در مقابل مواد موثره دارویی، مواد جانبی قرار دارد که فاقد هر گونه فعالیت زیستی و اثر دارویی هستند.
ماده موثره گیاهان دارویی دارای متابولیت هایی می باشد که برای ادامه حیات گیاه الزامی نیست اما تولید و ذخیره سازی آن جهت ادامه حیات انسان، ضروری می باشد. از همین رو ماده موثره گیاهان دارویی به متابولیت های ثانویه نیز مشهور می باشد.
مواد موثره گیاهان دارویی دارای دو نوع می باشند که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم :
ماده موثره دارویی در چهار دسته اساسی تقسیم بندی می شود. در ادامه توضیحات مختصری را پیرامون این چهار دسته ارائه کرده ایم :
گلیکوزید ها گروه بزرگی از مواد موثره گیاهان دارویی را در بر می گیرند. این مواد دارای ساختمان پیچیده شیمیایی هستند که در بسیاری از گیاهان گلدار بافت می شوند. گلیکوزید ها به دلیل داشتن اثرات شفابخش دارای استفاده های بسیاری در صنعت داروسازی هستند.
از دیگر ترکیبات مواد موثره گیاهان دارویی، آلکالوئید ها می باشند. این ترکیبات ازت دار، تاثیر بسیاری بر روی سیستم عصبی انسان دارند.
نوع بازی آلکالوئید ها، ایجاد کننده واکنش های قوی فیزیولوژیک هستند و خود این ترکیب نیز به چند دسته دیگر تقسیم می شود.
این نوع از ماده موثره گیاهان دارویی، با نام روغن های فرار نیز شناخته می شود. اسانس ها در سلول ها و بافت های متعدد گیاهان ذخیره می شوند؛ ممکن است اسانس های موجود در اندام یک گیاه نسبت به اسانس های موجود در دیگری بهتر و برتر باشد.
دیگر مواد موثره گیاهان دارویی که در سه دسته گلیکوزید ها، آلکالوئید ها و اسانس ها قرار نگیرد، در دسته چهارم دسته بندی می شوند. برخی از موادی که در دسته چهارم مواد موثره گیاهان دارویی قرار دارند، شامل موارد زیر هستند:
داروها در اشکال مختلفی شامل قرص و کپسول، آمپول و ویال، اسپری و بخور، پماد، کرم، قطره، چسب پوستی، شیاف و … ساخته می شوند. در تمامی این داروها بدون در نظر گرفتن شکل ظاهری و نحوه مصرف آن ها، مواد دارو دارای دو قسمت می باشد.
بخش اول دارو در واقع شامل مواد موثره دارویی و بخش دوم آن نیز شامل مواد همراه است که در واقع مواد موثره دارویی، قسمت اصلی آن است.
با توجه به اینکه برای رفع بیماری ها در زمینه های مختلف، داروهای بسیار مختلفی نیز تولید و عرضه شده است؛ در واقع مواد موثره دارویی نیز بسیار متنوع هستند.
همانطور که اشاره کردیم مواد موثره دارویی خود به عنوان یک کالای واسطه ای در تولید داروها، مورد استفاده قرار می گیرد. از همین رو کاربرد اصلی آن در شرکت های دارویی و جهت تولید دارو است.
در میان کشورهای مختلف در سراسر جهان که اقدام به تولید مواد موثره دارویی می کنند، به ترتیب کشورهای آمریکا، آلمان، انگلستان، چین، ترکیه، فرانسه، کانادا، بلژیک و هند بزرگ ترین تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در این طرح هستند.
مواد موثره دارویی، از مواد اولیه مورد نیاز برای تولید دارو می باشند و بدیهی است که بدون وجود آن ها، داروسازی با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین مواد موثره دارویی یک کالای مهم و استراتژیک در صنعت دارویی کشور به شمار می رود.
بر اساس سیستم طبقه بندی وزارت صنایع و معادن، کد آیسیک مرتبط با طرح تولید مواد موثره دارو و گیاهان دارویی شامل موارد زیر می باشد.
از کد تعرفه گمرکی به عنوان معیاری برای شناسایی و تعیین جایگاه کالا در زمان واردات و ترخیص آن از گمرک استفاده می شود. در ادامه به کد های تعرفه گمرکی کالا کرتبط با تولید مواد موثره دارویی اشاره کرده ایم :
برای تولید مواد موثره دارویی، مواد اولیه به همراه دیگر افزودنی ها مطابق فرمولاسیون خط تولیدی، در میکسر با یکدیگر ترکیب می شوند. در مراحل بعدی کاتالیزور را به ترکیب مواد اولیه اضافه می کنند و سپس در دما و فشار خاصی در داخل راکتورها نگهداری و میکس می کنند.
در زمان ترکیب مواد اولیه، مواد شتاب دهنده نیز به این محلول اضافه می گردد که خود عاملی در جهت شتاب گیری فرآیند است.
ترکیب نهایی در دمای 21 درجه سانتی گراد و پس از گذشت 18 ساعت، در یک راکتور اتوکلاو که مجهز به کنترل کننده دما و فشار و یک چرخاننده سیال خنک کننده می باشد، آماده می شود.
در خط تولید مواد موثره دارویی، به برخی ماشین آلات و تجهیزات به شرح موارد زیر نیاز است:
برای تهیه طرح توجیهی در زمینه های مختلف می توانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک می توان به موارد زیر اشاره داشت :
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی می توانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.