طرح تولید پودر و مایع پاستوریزه تخم مرغ چیست ؟ براساس آمار اعلام شده طی سال 2020، حجم معاملات جهانی تخم مرغ به 4.16 میلیارد دلار رسید و این محصول در زمره 534 امین محصول پرمعامله جهان بوده و 25 هزارم درصد از حجم تجارت جهانی را طی سالهای 2019 تا 2020 به خود اختصاص داده است . بزرگترین کشورهای صادر کنندگان جهانی تخم مرغ در سال 2020 عبارت بودند از هلند (804 میلیون دلار)، ایالات متحده (480 میلیون دلار)، آلمان (285 میلیون دلار)، لهستان (260 میلیون دلار) و ترکیه (253 میلیون دلار) و عمده ترین کشورهای وارد کنندگان تخم مرغ عبارت بودند از آلمان (663 میلیون دلار)، هلند (375 میلیون دلار)، روسیه (282 میلیون دلار)، هنگ کنگ (242 میلیون دلار) و مکزیک (181 میلیون دلار) بودند که نشان از اهمیت جهانی تخم مرغ در رژیم غذایی در سطج جهان را دارد.
منبع: طرح تولید پودر و مایع پاستوریزه تخم مرغ
تخم مرغ بعنوان مواد غذایی فوق العاده مفید و مغذی دارنده انواع خواص عملکردی بهبود دهنده از جمله کف کردن در فرایند کیک سازی ،ژل شدن، امولسیون و بافت سازی در اجزای موجود در خمیر های خوراکی را دارا می باشد اجزای اصلی تخم مرغ پروتئین ها و لیپیدها هستند که ویژگی های عملکردی فوق را بوجود می آورند تخم مرغ در برگیرنده مواد دیگری همانند کربو هیدرات، لیپید، آهن، فسفر، ویتامین های A , E,K, B است. سفیده تخم مرغ مقدار قابل توجهی آب وحدود 50% پروتئین، نیاسین و ریبوفلاوین دارد بیشترین مقدار ویتامین ها و مواد مغذی در زرده تخم مرغ است ،نحوه نگهداری و انبارداری نادرست و زمان محدود نگهداری تخم مرغ به همراه نا هماهنگی مابین عرضه و تقاضا می تواند منجر به کمبود یا افزایش بی موقع محصول در اوقاتی از سال شود لذا تولید تخم مرغ بصورت پودر و مایع پاستوریزه می تواند راه کاری مناسب برای کاهش ضایعات بوده که امکان استفاده از آن را در فضای کم بصورت بسته بندی شده سالم را با هدف صادرات و نگهداری طولانی مدت فراهم می نماید. در این پروژه تخم مرغ به محصولات فرآوری شده بصورت پودر و مایع کامل، پودر و مایع سفیده تخم مرغ و پودر و مایع زرده تخم مرغ با امکان بهبود در ترکیب با افزودنی های مجاز می باشد .
به دلیل امکان وجود و گسترش انواع مسمومیت ها ناشی از مصرف محصولات غذایی می توان با پاستوریزاسیون آنها از امکان رشد و تکثیر میکروبهای بیماریزا جلوگیری نمود و در صورت وجود چنین باکتریهایی، تمامی آنها را نابود کرد پاستوریزاسیون شیوه ای است که هم اکنون در بسیاری از صنایع بویژه صنایع شیر و لبنیات ، انواع آب میوه ها و فرآورده های تخم مرغ مورد استفاده قرار می گیرد پاستوریزاسیون تخم مرغ بدلیل انعقاد سریع فرایند است که با استفاده از تجهیزات بسیار دقیق و در شرایط ترمودینامیکی و زمانی کنترل شده انجام می شود که بر اثر آن باکتریهای بیماریزا جهت ایجاد سلامتی غذایی برای افراد تامین می شود .
پودر تخم مرغ محصولی است که از خشک کردن محتویات داخلی تخم مرغ های سالم پس از جدا سازی پوسته خارجی آن با استفاده از تکنیک های مناسب و پاستوریزه نمودن حاصل می شود می میتوان آن بصورت پودر یا گرانول تولید نمود. مایع تخم مرغ پاستوریزه شده در دستگاه اسپری درایر به پودر تبدیل می شود و پودر بدست آمده از این فرایند تمام ویژگی های کاربردی و ارزشمند غذایی مایع تخممرغ سالم و تازه را با اضافه ماندگاری طولانی مدت و بهداشت بالا ،حجم کم و کاهش فضای نگهداری، سهولت مصرف، و سهولت در جابجایی را دارا میباشد. برای بهبود این محصولات چه بصورت مایع و چه بصورت خشک می توان از آنزیم ها بهبود عملکرد و همچنین افزودن نمک، شکر یا مواد افزودنی مجاز دیگر بهره برد.
آیسیک متداول ترین طبقه بندی و دسته بندی در فعالیتهای اقتصادی است. تقسیم بندی آیسیک طبق تعریف عبارت است از طبقه بندی و دسته بندی استاندارد بین اللملی فعالیتهای اقتصادی. این دسته بندی با توجه به نوع صنعت و محصول تولید شده به هریک کدهایی دو الی ده رقمی اختصاص داده می شود کدهای آیسیک مرتبط با صنعت تولید پودر و مایع پاستوریزه تخم مرغ در جدول زیر ارایه شده است
کالاهای جایگزین پودر و مایع تخم مرغ پاستوریزه ، استفاده از تخم مرغ تازه در هنگام مصرف است که امکان تلغیظ و فراوری آن بصورت سریع و در زمان مصرف نه تنها میسر نیست بلکه امکان خرید ، نگهداری دراز مدت آن باقیمت مناسب در ایام مختلف سال نیز وجود ندارد به این شرایط باید فرایند سالم سازی وبهداشتی تولید در محیط صنعتی را که در محیط های خانگی وتولید سنتی وجود ندارد افزود.
پودر و مایع پاستوریزه تخم مرغ استفاده های متنوعی دارد از آنها می توان در تولید انواع غذا ،بستنی ،گز، مکمل های ورزشی ، ماکارونی، سس، کیک، کلوچه و بیسکویت برای بهبود خواص، استحکام ، ایجاد بافت ، طعم ، رنگ و ظاهری بهتر همراه با ارتقاء ارزش غذائی محصولات استفاده کرد.
کل فرآیند تولید پودر و مایع تخم مرغ در محیط سرد انجام می شود برای کاهش احتمال رشد میکروبی، تخم مرغ شسته می شوند وتخم مرغ های ترک خورده و شکسته شده نیز جدا می گردند ودرادامه تخم مرغ ها بصورت اتوماتیک شکسته و فرایند های جداسازی سفیده آن انجام می گیرد . تخم مرغ مایع به مخزن پمپ می شود که در آن می توان از اضافه شدن آنزیم ها را برای بهبود عملکرد و خواص استفاده نمود سپس می توان آن را پاستوریزه کرد و در صورت تمایل محصول تخم مرغ خشک را با اسپری داریر خشک و پودر کرد.
درشروع فرایند فراوری تخم مرغ های وارد شده به خط تولید اتوماتیک در اولین مرحله جداسازی شده (Sorting) و تخم مرغهای سفید، سالم و به ظاهر تمیز برای شستشو به دستگاه تخممرغ شویی وارد شده و تخممرغ های شکسته و معیوب به واحد ضایعات انتقال می یابد در بخش شتشو ابتدا تخممرغ ها با آب تصفیه شده شسته شده و در ادامه با محلول ضدعفونی تمیز شده و پس از آبکشی نهایی با آب تمیز در تونل باد خشک می شود و آماده ورود به بخش تخممرغ شکن اتوماتیک می گردد پس از جداسازی پوسته مایع تخم مرغ توسط پمپ های مخصوص به داخل تانکهای ذخیره با قابلیت دمای کنترل شده منتقل می شود وبا عبور از صافی های مخصوص، ذرات کوچک پوسته ،شالاز و غشاء زرده آن جدا سازی می شود در مرحله پاستوریزاسیون و هموژنیزاسیون کل تخم مرغ مایع در دستگاه در معرض دما و شرایط سالم سازی قرار می گیرد تا تمامی میکرو ارگانیسم های بیماریزای آن از بین برود. محصول فرآوری شده به سرعت خنک می شوند تا کیفیت بدست آمده آن تثبیت گردد.
برای تولید پودر از مایع تخممرغ پاستوریزه و هموژنیزه شده ،مایع آماده سازی شده توسط پمپ به داخل محفظه اسپری درایر تزریق میشود و در داخل محفظه خشک کن در معرض جریان و وزش هوای گرم قرار گرقته و با ایجاد فضا و فشار منفی هوا حاصل از مکش پمپ خلاء رطوبت خود را به سرعت از دست می دهد در نتیجه ماده جامد به صورت پودر شده در مخازن دستگاه ذخیره میشود. پودرهای تولید شده پس از توزین اتوماتیک در بسته بندی های ویژه مواد غذایی قرار گرفته و بسته های پس از قرار دادن در کارتن بستهبندی به انبار قرنطینه منتقل میشود بدیهی است کنترل کیفیت محصول حین فرایند انجام می گیرد ودر انتها نیز از محصولات انبار قرنطینه برای حصول اطمینان کامل از سلامت و کیفیت آن با نمونهبرداری و آزمایشهای لازم اجازه ترخیص صادر می شود.
در این پروژه با توجه به تقاضای بازار و علایق مشتریان محصول در بسته بندی های متفاوت و در وزن های مشخص تولید شده و مایع و پودر پاستوریزه تخم مرغ در صنایع مختلفی اعم از ساخت انواع شیرینی و دسرها، نان، سس مایونز، بستنی، غذای کودک ، ومکمل های ورزشی … و در مکانهایی مانند رستوران ها، بیمارستانها ،هتل ها و… که مصرف تخم مرغ بالایی دارند و همچنین در صنایع بهداشتی همانند شامپو و صابون سازی، مواد آرایشی، واکسن سازی و تهیه محیط های کشت میکروبی مصرف بالایی دارند
هدف از اجراء طرح تولید 700 تن پودر تخم مرغ و 500 تن مایع پاستوریزه تخم مرغ و 500 تن پودر پوسته تخم مرغ می باشد.بر اساس مطالعات انجام شده احداث پروزه در سال جاری نیاز به دو میلیون دلار سرمایه خرید ماشین آلات اروپایی را دارد و مشخصات عمومی و زیر ساخت مورد نیاز پروزه به شرج جدول زیر می باشد.
با توجه به نیاز بازار به محصول درحوزه های مختلف صنعتی علل الخصوص صنایع غذایی برخی از مزایای اجرای این طرح را در یک استراتژی صادراتی محور می توان بشرح ذیل ارائه کرد:
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی میتوانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.