برا اساس اطلاعات موجود در طرح توجیهی تولید نمک طعام معادن نمک بسیاری در کشور شناخته شده و به سهولت مورد بهره برداری قرار میگیرند، اما باید توجه داشت که نمک چه به صورت جامد (سنگ نمک) و چه محلول (آب دریا) به ندرت به شکل خالص یافت میشود. مطالعه و شناسایی ترکیبات و ناخالصیهای همراه نمک خوراکی، گویای این واقعیت است که مصرف نمک خام بدون خالص سازی و حذف ناخالصیهای همراه آن، به منزله مصرف یک ماده سمی و مسموم کننده است و اثرات و عوارض سوء آن به تدریج و در دراز مدت ظاهر میشود. در ادامه خلاصه طرح توجیهی تولید نمک طعام را ارائه دادهایم. جهت سفارش و نوشتن طرح توجیهی به روز کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی میتوانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.
منبع: طرح توجیهی تولید نمک طعام | خلاصه ای از طرح تولید نمک طعام
نمک طعام در طرح توجیهی تولید نمک طعام، مادهای سفید رنگ، متبلور، شور مزه و بدون بو است که طی انجام فرآیند خالص سازی فرآوری میشود. به طور عمده از کلرورسدیم تشکیل شده است. نمک طعام یا کلرورسدیم به مقدار فراوان در طبیعت و به صورت سنگ معدن و یا محلول در آب دریا وجود دارد. نمک جامد غالباً با املاح پتاسیم و منیزیم و کلسیم همراه است و به صورت تودههای حجیم رسوبی در معادن نمک زیرزمینی قرار گرفته است.
نمک طعام محلول یکی از ترکیبات موجود در آب دریاها است و به همین دلیل به آن نمک دریایی اطلاق میگردد. اقیانوسها شامل بخش اعظم کلرورسدیم موجود در پوسته زمین میباشند و آب دریاها در حدود 2/8-3 درصد وزنی خود دارای کلرورسدیم هستند. نمک طعام جزء اصلی سفره غذایی انسانها را تشکیل میدهد. جهت ثبت نام در سامانه بهین یاب و سامانه مختلف کلیک کنید.
موسسه استاندارد و و تحقیقات صنعتی و سازمان غذا و دارو الزامات و استانداردهایی را برای تعیین ویژگیهای فیزیکی و شیمیائی، نمونه برداری، بسته بندی و نشانهگذاری نمک خوراکی بسته بندی شده تدوین نمودهاند که طی استاندارد شماره 26 ابلاع شده است. رعایت ضوابط استاندارد جهت دستیابی به ویژگیهای نمک طعام مورد بحث در طرح توجیهی تولید نمک طعام، مندرج در مفاد آن الزامی است. برای اطلاع از اصول کلی طرح توجیهی کلیک کنید.
جدول ویژگی استاندارد نمک طعام
ویزگی | حدود قابل قبول | |
وضعیت ظاهری | رنگ شفاف سفید تا مات | |
طعم وبو | شور مزه و عاری از هر گونه بو | |
مواد خارجی | فاقد هرگونه مواد خارجی | |
حداقل خلوص (%Nacl) | 99/2 گرم درصد | |
حداکثر رطوبت | 0/1 گرم درصد | |
حداکثر مواد نامحلول در آب | 0/05 گرم درصد | |
حداکثر مقدار سولفات برحسبSo4 | 0/4 گرم درصد | |
حداکثر مقدار منیزیم برحسب Mg | 0/03 گرم درصد | |
حداکثر کلرورکلسیم و کلرورمنیزیم | —- | |
حداکثر قلیائیت برحسب میلی لیترهای دسی نرمال سود مصرف شده | 5/5 میلی لیتر | |
برای 100 گرم نمک خشک حد ناخالصیهای فلزی مجاز | ||
حداکثر آهن | نیم ppm | |
حداکثر مس | نیم ppm | |
حداکثر سرب | 5 ppm | |
حداکثر آرسنیک | 1 ppm |
وزارت صنعت، معدن و تجارت از این طبقهبندی برای دستهبندی فعالیتهای صنعتی استفاده مینماید. بر اساس سیستم طبقه بندی دارویی و طرح توجیهی تولید نمک طعام، کدهای آیسیکی نمونه به شرح ذیل ارایه میگردد.
جدول کدهای آیسیک نمک
نام محصول | کد ISIC |
نمک سنگی نمک معدنی | 14221112 |
نمک دانه بندی شده | 1422412307 |
بسته به نوع کاربرد، غالباً برای این محصولات امکان جایگزینی کالایی که دارای پذیرش علمی باشد، وجود ندارد، وجود کیفیت در ساختار فراوردههای تولیدی مطابق استاندارد بر بهبود و تاثیر مثبت محصول با کیفیت میافزاید. برای ثبت نام وام در بهین یاب کلیک کنید.
سنگ نمک استخراج شده معادن یا آب دریاها و دریاچههای شور، حاوی املاح و مواد ناخالص بسیاری است. پالایش و خالصسازی نمک خام و تهیه کلرورسدیم خوراکی به روشهای مختلفی در طرح توجیهی تولید نمک طعام آمده که به شرح ذیل صورت میگیرد.
در حال حاضر اداره نظارت بر مواد غذا و دارو یکی از دو روش ذیل را به عنوان خط تولید نمک خوراکی به رسمیت میشناسد.
از این روش یرای پالایش نمک استخراج شده از معادن سنگ نمک، دریائی و یا دریاچهای میتوان استفاده کرد که طی آن سنگ نمک پس از انتقال از معدن به کارخانه، توسط دستگاههای سنگ شکن (در صورت استفاده از سنگ نمک)، تا اندازه مناسب خردایش و ریز میشود و در نهایت توسط سرند الک میشود. گرانول حاصل، درون یک دستگاه جداساز هیدروسپراتور وارد شده و همراه آب نمک اشباع تصفیه شده به دستگاه دیگری به نام هبدرواکستراکتور وارد و از آنجا به سیستم هیدرومیل و سپس به سیستم هیدرو سپراتور منتقل میشود و در ادامه مجددا به هیدرو اکستراکتور بازگشته و از آنجا به سانتریفیوژ و در نهایت به خشک کن و سیستم اضافه نمودن ید و مواد افزودنی منتقل میشود. محصول نمک طعام تولید ذخیره و سپس به سیستم بستهبندی ارسال میگردد. برای مشاهده سایر طرح توجیهی صنعتی نوشته شده توسط تیم کاردوک کلیک کنید.
در این روش مواد اولیه پس از خرد کردن سنگ نمک، به کمک آب تصفیه شده بهداشتی تبدیل به محلول آب نمک اشباع میشود. این آب نمک در یک سیستم همانند خالص سازی آب نمک در روش XRT خالص و ذخیره میگردد. این آب نمک خالص تحت شرایط خلاء و یا فشار جوشانده تا به مرحله فوق اشباع میرسد. دانههای نمک ایجاد شده (کریستالایزر) در این سیستم ایجاد و در سانتریفیوژ از محلول جدا و به خشک کن ارسال و در آنجا خشک میشود. بقیه مراحل همانند روش قبلی است.
لیست ماشین آلات تولید نمک طعام در طرح توجیهی تولید نمک طعام برای ظرفیت تولید 50000 تن در سال عبارت است از:
آمار واحدهای دارای پروانه بهره برداری نمک طعام کشور | |||||
تعداد | سرمایه م.ر | اشتغال | ظرفیت اسمی | واحد سنجش | |
کل مجوز های صنعتی کشور | 54 | 4248320 | 1465 | 8114504 | تن |
پروانه بهر برداری | 21 | 449194 | 380 | 953754 | تن |
جواز تاسیس | 33 | 3799126 | 1085 | 7160750 | تن |
برای مشاهده سایر انواع طرح توجیهی صنایع غذایی و آشامیدنی کلیک کنید.
برای تهیه طرح توجیهی تولید نمک طعام و طرح توجیهی در زمینههای مختلف میتوانید با کارشناسان تماس بگیرید. از جمله خدمات مرکز مشاوره کسب و کار کاردوک میتوان به موارد زیر اشاره داشت :
برای دریافت مشاوره از متخصصان مرکز مشاوره کسب و کار و کاریابی کاردوک جهت نوشتن طرح توجیهی میتوانید با شماره 02166418908 تماس بگیرید.
منبع: طرح توجیهی تولید نمک طعام | خلاصه ای از طرح تولید نمک طعام